Kennisartikel

Basiscursus CGT afgerond, en nu?

Inhoudsopgave

Basiscursus CGT afgerond, en nu?

Je hebt je Basiscursus CGT afgerond en je wilt je graag door ontwikkelen. Goed nieuws: Met je Basiscursus CGT  heb je een goede basis gelegd voor meerdere waardevolle opleidingstrajecten, dus je kunt verschillende kanten op! Hieronder neem ik een aantal opleidingstrajecten met je door en delen we belangrijke tips.

Waarbij ik vooral wil benadrukken: volg cursussen waar je hart ligt en waar je energie van krijgt. Dat is het allerbelangrijkst! En bekijk daarnaast of ze op een mooie manier bijdragen aan je carrièrekansen.

Opleiding tot BIG-geregistreerd GZ-psycholoog

Een van de meest waardevolle registraties is de BIG-registratie GZ-psycholoog. Veel psychologen en pedagogen komen dan ook graag in aanmerking voor de opleiding tot GZ-psycholoog (oftewel de GZ-opleiding). Je afgeronde Basiscursus CGT biedt daarvoor meerdere voordelen: 1. Met je Basiscursus CGT krijg je een ruime vrijstelling tijdens je GZ-opleiding. De omvang van de vrijstelling varieert per GZ-opleidingsinstelling, maar kan oplopen tot 100 cursusuren. Dat is van de in totaal 480 cursusuren een flinke hap. 2. Daarnaast zul je merken dat je met een afgeronde Basiscursus CGT eerder voor de GZ-opleiding in aanmerking zult komen. Veel praktijkinstellingen zien de cursus namelijk als een solide basis.

Naast de Basiscursus CGT zal een aantal specifieke opleidingen je kansen op de GZ-opleiding vergroten. Welke dat zijn lees je hieronder. In sommige gevallen vergroot je daarmee ook je vrijstelling tijdens je GZ-opleiding. En mocht je uiteindelijk voor de GZ-opleiding in aanmerking komen, hou dan onderstaande tip voor ogen.

Handige tip: tijdens je GZ-opleiding moet je 90 uren aan supervisie hebben gevolgd. Als je deze supervisie-uren volgt bij een VGCT-geregistreerde supervisor (Supervisor VGCT®), dan sla je twee vliegen in één klap: 1. je behaalt er je registratie tot GZ-psycholoog mee. En 2. je slaat een slag in je registratie tot VGCT-geregistreerd cognitief gedragstherapeut. Voor die registratie moet je namelijk 75 uren supervisie hebben gevolgd. Met die 90 uur tijdens je GZ-opleiding heb je dat onderdeel dus afgerond… 😀

Opleiding tot Cognitief-Gedragstherapeut VGCT®

Zelf heb ik diverse opleidingstrajecten doorlopen en ben ik daardoor lid van meerdere beroepsverenigingen. Een kleine greep uit de registraties en lidmaatschappen: VGCT, VEN, VSt, BIG-registraties, NVGP, VVM, NVP, enz enz. Dat zijn er dus best veel… Ik denk dat ik kan zeggen dat naast mijn BIG-registraties de registratie bij de VGCT het meest waardevol voor me is. Dat zit hem in verschillende dingen: 1. De VGCT voedt me vakinhoudelijk het meest. Dit gebeurt door het wetenschappelijk goed onderbouwde Tijdschrift voor Gedragstherapie dat ik periodiek ontvang, relevante inhoudelijke nieuwsbrieven en een boeiend jaarlijks congres. 2. Deze registratie heeft me “carriére-technisch” het meest gebracht. Veel instellingen zagen dit als een pré, waardoor ik vaak de baan kreeg aangeboden die ik wenste.

Hoe ziet de opleidingsroute tot Cognitief Gedragstherapeut VGCT® eruit? Na afronding van je Basiscursus CGT zijn dit de belangrijkste eisen:

-100 uur aan geaccrediteerde CGT Vervolgcursus

-75 uur supervisie (bij een geregistreerde Supervisor VGCT®)

-10 sessies begeleide intervisie

-het schrijven van een uitgebreid N=1-verslag

Je hebt, na afronding van je CGT Basiscursus 8 jaar de tijd om het hele traject af te ronden. Bekijk voor de exacte eisen de website van de VGCT. Mocht je het hele traject tot Cognitief Gedragstherapeut hebben afgerond en daarna de GZ-opleiding willen volgen, dan kom je in aanmerking voor een ruimere vrijstelling. De omvang van die vrijstelling varieert weer per GZ-opleidingsinstelling.

Belangrijke adviezen over de Vervolgcursus CGT

Voor je registratie tot Cognitief Gedragstherapeut VGCT® dien je dus 100 uren aan geaccrediteerde Vervolgcursus. Welke cursussen hier wel en welke cursussen hier niet voor in aanmerking komen, is vaak een aardige puzzel. Hieronder een aantal belangrijke handreikingen:

-EMDR Basis- en Vervolgcursussen zijn NIET geaccrediteerd als Vervolgcursus bij de VGCT. Deze cursussen zijn vaak geaccrediteerd als “bij- en nascholing” bij de VGCT, maar daar heb je in je opleidingstraject tot Cognitief Gedragstherapeut nog weinig aan.

-Basis- en Vervolgcursussen Schematherapie zijn soms geaccrediteerd als CGT Vervolgcursus (maar niet altijd). Voorwaarde is dat de docent van de schematherapiecursus ook Supervisor VGCT® is en dat is niet altijd het geval. Check dat voorafgaand dus goed, anders loop je het risico dat de cursus dus niet meetelt in je registratie tot Cognitief Gedragstherapeut VGCT® en dat zou zonde zijn.

-Onze CGT Vervolgcursussen (50-uurs Vervolgcursus CGT bij Angst, Persoonlijkheid en Trauma en de 25-uurs cursus IE en IR bij PTSS) zijn bij de VGCT geaccrediteerd als Vervolgcursus CGT, dus daarmee zit je goed.

Opleiding tot Schematherapeut VSt

De Vereniging voor Schematherapie heeft een opleidingsroute ontwikkeld waarmee je je kunt laten registreren tot (Junior en uiteindelijk Senior) Schematherapeut. Je kunt met dit opleidingstraject starten als je je Basiscursus Cognitieve Gedragstherapie hebt afgerond. Het opleidingstraject bestaat vervolgens uit:

-25 uur Basiscursus Schematherapie.

-20 uur Supervisie (bij een Supervisor VST).

-Het volgen van intervisie bij een schematherapie-intervisiegroep.

Op het moment dat je voldoende werkervaring hebt opgedaan, kun je je vervolgens registreren als Junior Schematherapeut.

Wil je je daarna registreren tot Senior Schematherapeut, dan gelden de volgende eisen:

-25 uur aan Vervolgcursus Schematherapie

-wederom 20 uur Supervisie (bij een Supervisor VST)

Handige tip: Op het moment dat je Basis- en Vervolgcursus geaccrediteerd zijn als Vervolgcursus bij de VGCT sla je weer twee vliegen in één klap: 1. De cursus telt mee in je registratie tot Schematherapeut. 2. Je zet een mooie stap in je opleidingstraject tot Cognitief Gedragstherapeut VGCT.

Bekijk voor de exacte eisen de website van de Vereniging voor Schematherapie.

Opleiding tot EMDR-Practitioner

Je Basiscursus Cognitieve Gedragstherapie biedt ook toegang tot het opleidingstraject tot EMDR Practitioner. Daarvoor volg je:

-een Basiscursus EMDR

-een Vervolgcursus EMDR

-gerichte supervisies over je EMDR-vaardigheden

LET OP DAT EEN BASIS- EN VERVOLGCURSUS EMDR IN VEEL GEVALLEN NIET GEACCREDITEERD ZIJN IN JE OPLEIDINGSTRAJECT TOT COGNITIEF GEDRAGSTHERAPEUT VGCT®. VAAK ZIJN DEZE CURSUSSEN BIJ DE VGCT GEACCREDITEERD ALS BIJ- EN NASCHOLING EN DAAR HEB JE IN JE OPLEIDINGSTRAJECT TOT COGNITIEF GEDRAGSTHERAPEUT WEINIG AAN.

Meer informatie over het opleidingstraject tot EMDR-therapeut vind je hier.

Afsluiting:

Met bovenstaand stuk hoop ik je inzicht gegeven te hebben in het “doolhof” aan vervolgmogelijkheden. Je Basiscursus CGT vormt zonder twijfel een solide basis waar je veel verschillende kanten mee op kunt. Zoals eerder gezegd: kies in de eerste plaats een cursus waar je energie en plezier uit verwacht te halen. Bepaal daarnaast hoe een opleidingstraject je carrièrekansen vergroot.

Mocht je er vragen over hebben, laat het me dan gerust weten. Ik denk graag met je mee!

Vragen of feedback voor Gerben?

Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen of feedback? Neem dan gerust contact op. Gerben is per mail te bereiken via: gerben@beldmanopleidingen.nl

Gerben Beldman

Gerben Beldman is Klinisch Psycholoog, Supervisor VGCT, Supervisor VSt en oprichter/docent bij Beldman Opleidingen. Hij werkt in een vrijgevestigde praktijk waar hij zowel volwassenen, jeugdigen als systemen ziet.

Deel dit bericht:

Bekijk andere kennisartikelen:

Trauma en Schuldgevoel – Inleiding

Voor het Tijdschrift GZ-Psychologie schreef ik een serie artikelen over het thema Trauma en…

Het KOP-model en de Holistische Theorie; Casusconceptualisatie

Inleiding In deze blog nemen we je mee in het opstellen van het KOP-model…

Ook jezelf ontwikkelen als
Professional?