Sinds afgelopen week is op Videoland de spannende documentaire over de gijzeling in de AppleStore te zien.
Voor wie hem nog niet heeft gezien, is het een aanrader: knap wordt getoond hoe een alledaags moment vanuit het niets verandert in een levensbedreigende situatie.
Veel boeiende onderdelen komen voorbij: hoe de gijzelnemer een band opbouwt met de gijzelaar. Maar ook hoe de onderhandelaar een band opbouwt met de gijzelnemer. Door naar hem te luisteren, hem erkenning te geven en te horen waar zijn diepere wens ligt.
Hoewel slachtoffers het er levend afbrachten, was de last voor hen onverminderd hoog: een jaar na de gijzeling waren medewerkers niet in staat het werk weer op te pakken.
Ik heb meerdere slachtoffers van vergelijkbare situaties (gijzeling, gewapende overvallen) voor behandeling gezien. En wat me in hun verhalen vooral trof was hun twijfel over hun eigen optreden. Dat ze vonden dat ze anders hadden moeten handelen.
Regelmatig was dit gevoed door “omstanders” zoals collega’s of leidinggevenden die wel wisten wat ze in zo’n situatie zouden doen. Of door “specialisten” die in de media uitlegden wat slachtoffers zouden moeten doen.
Het simpele feit is dat we in zo’n onvoorspelbare en levensbedreigende situatie niet weten wat wijs is. En we het, gezien de situatie en de dan beschikbare kennis, altijd goed doen. En dan is het achteraf makkelijk praten…
Tijdens de 25-uurs cursus Imaginaire Exposure en Imaginaire Rescripting gaan we dieper in op deze vormen van traumabehandeling. Mocht je je hier als professional verder in willen verdiepen, dan is deze cursus van harte aan te raden: https://beldmanopleidingen.nl/cursussen/vervolgcursus-cgt-25-uur/