Cursus van Beldman
Cognitief gedrags
therapeutisch werker

Herken jij jezelf in de volgende punten?

Video afspelen

Meer over
De cursus CGW

Ik bied je de mogelijkheid om een betaalbare en geaccrediteerde cursus CGW te volgen. Tijdens deze CGW cursus leg je het fundament voor jouw registratie als Cognitief Gedragstherapeutisch Werker VGCt. Je leert alles over de nieuwste cognitief-gedragstherapeutische behandelingen.

Onze CGT-cursussen worden erg positief ontvangen, afgaande op de evaluaties van studenten. Wil je meer weten over deze cursus? Lees dan snel verder!

Ervaringen voorgaande deelnemers

Rayan

Beatrijs, je ongebreidelde energie en enthousiasme tijdens de cursus heeft voor geen enkel saai moment gezorgd. Je technische kennis en kunde omtrent diagnostische analyses vormen de basis van hoe ik ze nu uitvoer in de praktijk, met groot succes. Dank hiervoor, en voor alle andere dingen die ik van je geleerd heb.
5/5

Mike

Maarten van Dijk was een fantastische docent tijdens de basiscursus CGT. Zijn diepgaande kennis en overvloed aan praktijkvoorbeelden maakten de leerervaring zeer waardevol. Hij gaf ruimte voor individuele vragen en casuïstiek, zorgde voor een evenwichtige groepsdynamiek en hanteerde een uitstekende balans tussen theorie en praktische oefeningen, afgestemd op de voorkeuren van de groep. De waardevolle feedback van Maarten heeft mij als psycholoog enorm vooruitgeholpen en heeft me geïnspireerd om verder te gaan met CGT. Ik kijk dan ook met veel plezier terug op deze cursus!
5/5

Kim

Beatrijs heeft een vrolijke, enthousiaste positieve uitstraling, wat doorwerkt op de groep. Inspirerend en motiverend, aansluitend op de praktijk van alledag. Samen op onderzoek uit. Samen lachen om de hobbels op de weg. En…. er samen altijd weer uitkomen. Geen stoffige trainingsdagen, maar levendigheid en plezier in een veilige setting!
5/5

Waarom een Cursus CGW
Volgen bij Beldman?

Wanneer je op zoek bent naar een geaccrediteerde cursus CGW, dan ben je bij Beldman Opleidingen aan het juiste adres:

Ben je enthousiast geworden? Schrijf je direct in voor deze CGW opleiding of neem vrijblijvend contact op!

Eerstvolgende
Startdatums

Ben je geïnteresseerd in een andere toekomstige CGW cursus?
Neem dan contact met mij op, dan houd ik je op de hoogte!

Inhoud

Voor veel mentale klachten en stoornissen zijn bewezen effectieve behandelingen ontwikkeld. Veel van deze behandelingen zijn gebaseerd op Cognitief-Gedragstherapeutische principes. Tijdens deze cursus maak je je alle verschillende belangrijke onderdelen van een CGT-behandeling eigen.
Zo leer je door middel van het opstellen van functieanalyses waarom een patiënt een bepaald gedrag uitvoert. En hoe het (behandelsysteem) van invloed kan zijn op het voortduren van dit problematische gedrag. Hierbij leer je ook welke gerichte behandelinterventies behulpzaam zijn om dit probleemgedrag om te vormen.
Vervolgens leer je, door het opstellen van betekenisanalyses, waarom een patiënt last heeft van problematische emoties. En leer je welke gerichte behandelinterventies geïndiceerd zijn om die problematische emoties om te vormen.

Naast het in kaart brengen van problemen en klachten, leer je vervolgens vooral hoe je bepaalde behandelinterventies op een goede manier uitvoert. Daarbij komen diverse cognitieve uitdaagtechnieken, gedragsmatige interventies alsook ervaringsgerichte interventies aan bod.

Bij alle onderdelen train je jezelf in het opzetten en onderhouden van een goede therapeutische relatie.

Delen van de cursus vinden plaats via online-modules. Hiermee bestaat de cursus uit een goede mix van klassikale bijeenkomsten en online-opdrachten. Met dit laatste ontstaat nog meer flexibiliteit in moment van leren.

Doelstellingen

Na afloop van deze cursus CGW:

Cursus CGW
Veelgestelde vragen

Vooropleiding
Je hebt een afgeronde, op de (geestelijke) gezondheidszorg gerichte hbo-(bachelor)opleiding.
Bijvoorbeeld verpleegkunde, sociaal pedagogische hulpverlening, toegepaste psychologie of maatschappelijk werk en dienstverlening.

Werk
Tijdens de cursus is het van belang dat je het geleerde in de praktijk kunt brengen. Deze werkervaring kan ook worden opgedaan binnen een werkervaringsplek.

Data van de bijeenkomsten in Nijmegen met startdatum 30 januari 2023 zijn de volgende:
30 januari
20 februari
12 maart
2 april
23 april

Daarnaast vinden er online-meetings plaats. Deze starten om 20.00 uur en vinden voor deze groep plaats op de volgende (dinsdag)avonden: 13 februari, 5 en 26 maart en 9 en 15 april. De duur van deze online-meetings varieert van 30-45 minuten.

Gedurende de cursus worden theoretische kennis en vaardigheden getoetst aan de hand van actieve inbreng, praktijkopdrachten en een toets. Cursisten ontvangen een certificaat indien zij minimaal 90% aanwezig zijn geweest en de cursus met goed gevolg hebben afgerond. Volgens de richtlijnen van de VGCT mag er niet meer dan 10% van de contacttijd verzuimd worden. Bij meer dan 10% verzuiming van de contacttijd zullen er compensatieopdrachten moeten worden uitgevoerd.

Gedurende de cursus worden theoretische kennis en vaardigheden getoetst aan de hand van actieve inbreng, praktijkopdrachten en een toets. Cursisten ontvangen een certificaat indien zij minimaal 90% aanwezig zijn geweest en de cursus met goed gevolg hebben afgerond. Volgens de richtlijnen van de VGCT mag er niet meer dan 10% van de contacttijd verzuimd worden. Bij meer dan 10% verzuiming van de contacttijd zullen er compensatieopdrachten moeten worden uitgevoerd.

Toetsvormen:

 • Aanwezigheid conform de eisen van de VGCT
 • Actieve deelname aan oefeningen, literatuurbesprekingen en praktijkopdrachten
 • Theoretische toets
 • Aanwezigheid conform de eisen van de VGCT
 • Actieve deelname aan oefeningen, literatuurbesprekingen en praktijkopdrachten

Deze CGW-cursus is geaccrediteerd bij de volgende verenigingen:

 • VGCT: Basiscursus Cognitieve Gedragstherapeutisch Werker, nummer: 513010.
 • Register Vaktherapie: 75 accreditatiepunten “Beroepsspecifieke bij- en nascholing, vooraf geaccrediteerd”. Onder nummer 513010.

Utrecht Centrum (15 minuten lopen vanaf Utrecht Centraal).

Nijmegen (verschillende locaties, allen goed bereikbaar).

Den Bosch (50 meter van NS-station Den Bosch).

1650 euro. Dit is inclusief digitale reader, koffie en thee, exclusief lunch en literatuur.

Deze cursus komt voor 1.000 euro STAP-subsidie in aanmerking. Meer informatie over de STAP-subsidie en de voorwaarden vind je hier.

De opleiding bestaat uit 48 uur klassikaal onderwijs en 52 uur literatuurstudie. Het klassikale onderwijs (48 uur) bestaat uit 5 klassikale bijeenkomsten (6,25 uur per bijeenkomst) en 4 tussentijdse online-modules (van in totaal 16,75 uur).
De totale studiebelasting (dus zowel 48 uur klassikaal onderwijs als 52 uur literatuurstudie) is dus 100 uur.

Kennisoverdracht vindt plaats door middel van:

 • theoretische en praktijkgerichte uitleg
 • literatuurstudie, -presentaties en -besprekingen
  -demonstratie (door docent en m.b.v. videofragmenten)
 • oefenen van vaardigheden in rollenspel
 • praktijkopdrachten
 • casuïstiek bespreking

Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van het volgende boek:

Van Heycop ten Ham, B., De Vos B., Hulsbergen, M. (20212) Praktijkboek gedragstherapie Deel 1, handboek voor cognitief gedragstherapeutisch werkers. Amsterdam: Boom. ISBN: 9789461051707.

Deze dien je voor de cursus aan te schaffen. Aanvullende literatuur ontvang je in een digitale reader.

CGW Opleidingen volgen bij
Beldman Opleidingen

Bij Beldman Opleidingen bieden wij je de mogelijkheid om jezelf als professional verder te ontwikkelen. Je kunt kiezen uit verschillende Basis- en Vervolgopleidingen, waaronder deze cursus CGW. Daarnaast enthousiasmeren wij je voor dit vakgebied en staat een fijne leeromgeving centraal. Wij geloven dat een goede sfeer en enthousiaste docenten en medestudenten bijdragen aan het uiteindelijke resultaat!

Erkend CGW
Certificaat

Tijdens de cursus CGW ontwikkel jij jouw vaardigheden en kennis. We maken een heldere vertaalslag tussen theorie en praktijk en demonstreren interessante technieken. Het resultaat: een waardevol en erkend certificaat CGW waarmee jij als professional in de praktijk aan de slag kan.

De cursus CGW is onder meer een eerste stap in de opleidingsroute tot Cognitief Gedragstherapeutisch Werker VGCt. Ben je op zoek naar een Vervolgcursus CGT? Ook hiervoor kan je bij Beldman Opleidingen terecht.

Ook jezelf ontwikkelen als
Professional?